kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasteczka słonecznikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne,małe,zdrowe i chrupiące ciasteczka słonecznikowe. Bezglutenowe bez cukru, zawierają mnóstwo bakalii.

Ciasteczka słonecznikowe  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka słonecznikowe

 

  • 200 gram słonecznika
  • 1 jajko
  • garść żurawiny
  • garść rodzynek
  • garść goji
  • garść wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki zmielonego ksylitolu
  • 2 łyżki kokosowej mąki
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • ziarna słonecznika do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka słonecznikowe
Dzień wcześniej zalewamy słonecznik wodą, zostawiamy na noc.

Na drugi dzień zlewamy wodę i miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy miód, jajko, żurawinę, rodzynki, goję, wiórki kokosowe, zmielony ksylitol, całe ziarna słonecznika, mąkę kokosową i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na 3 godziny.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka kładziemy na blaszkę i posypujemy słonecznikiem.

Pieczemy w temp.180 stopni przez około 30 minut.
Ciasteczka słonecznikowe
słonecznik zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia
Ciasteczka słonecznikowe
do zmiksowanego słonecznika dodać miód, wymieszać
Ciasteczka słonecznikowe
wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy
Ciasteczka słonecznikowe
uformowane ciastka posypujemy ziarnami słonecznika