WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Muffinki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedne z najprostszych i najsmaczniejszych babeczek. Idealne na szybką przekąskę, gdy zachce się coś słodkiego. Lekko zmieniony przepis Nigelli.

Muffinki czekoladowe

Składniki:

Muffinki czekoladowe

 

  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 170 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe
Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy cukier. W drugiej misce mieszamy mleko, rozpuszczone zimne masło i jajko.

Przelewamy do suchych składników, mieszamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i przelewamy gotowe ciasto do foremek na 3/4 ich wysokości.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut.