Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Ciasteczka z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasteczka można zrobić na kilka dni przed świętami, dzięki czemu przed samymi świętami będziemy mieć czas na ciasta z masą.

Ciasteczka z masą orzechową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z masą orzechową

ciasto

  • 20 dag margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z masą orzechową
Z masła, mąki i cukru zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki..

Orzechy pokroić drobno. W garnku z grubym dnem rozpuścić miód, cukier puder i margarynę, dodać pokrojone orzechy i pestki słonecznika. Pogotować około 5 minut. ciasto rozwałkować, wykroić foremką wzory.

Ułożyć w formie do pieczenia. Na każde ciastko nałożyć trochę masy orzechowo-słonecznikowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut .
Ciasteczka z masą orzechową
Ciasto uformować w kształcie kuli i schłodzić w lodówce
Ciasteczka z masą orzechową
Pokrojone orzechy i pestki słonecznika pogotować w miodzie
Ciasteczka z masą orzechową
Na każde ciastko nałożyć trochę masy orzechowej
Ciasteczka z masą orzechową
Upiec w 180 stopniach przez około 10 minut