WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Kruche babeczki kajmakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, słodkie babeczki z kruchego ciasta, wypełnione konfiturą, masą kajmakową i ozdobione migdałami.

Kruche babeczki kajmakowe

Składniki:

Kruche babeczki kajmakowe

Ciasto

Wypełnienie

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 słoik powideł z czarnej porzeczki lub innych
  • migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki kajmakowe
Z mąki, cukru pudru, żółtek i śmietany wyrabiamy szybko ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła, którymi wyklejamy posmarowane masłem foremki lub specjalną formę do babeczek. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach do zarumienienia. Studzimy.

Do każdej babeczki dajemy na spód ok łyżeczki powideł lub innego kwaśnego dżemu i uzupełniamy masą kajmakową.

Wierzch dekorujemy obranymi migdałami.