Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciastka francuskie z owocami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gdy przychodzą niespodziewani goście, takie ciastka bardzo się sprawdzają. Nie tylko są pyszne, ale też błyskawicznie się je przygotowuje.

Ciastka francuskie z owocami i migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie z owocami i migdałami

 

  • 1/2 gruszki
  • 1 mały banan
  • 5 dużych truskawek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 10 łyżek płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z owocami i migdałami
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w półplasterki. Gruszkę obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Banana obrać, pokroić w półplasterki. Do owoców dodać serek i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 30 kwadracików. Na połowie kwadracików z ciasta rozłożyć owoce z serkiem. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Przykryć pozostałymi kwadracikami z ciasta, docisnąć brzegi. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-15 minut. Upieczone ciastka oprószyć cukrem pudrem.
Ciastka francuskie z owocami i migdałami
Pokrojone owoce z dodatkiem serka naturalnego.
Ciastka francuskie z owocami i migdałami
Rozwinięte ciasto francuskie pokrojone na małe kwadraty.
Ciastka francuskie z owocami i migdałami
Owoce z serkiem rozłożone na połowie kwadratów z ciasta.
Ciastka francuskie z owocami i migdałami
Ciastka posypane płatkami migdałowymi ułożone na blasze.