kzat

kzat

Kucharz
[Przepisów: 4]

Ciastka owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna, a zarazem zdrową przekąska. Łatwe w wykonaniu, doskonałe na każdą porę roku w lato świetnie smakują z milinami bądź innymi świeżymi owocami a zimą doskonale komponują się z suszonymi owocami, czekoladą bądź kakaem. Bazą tego przepisu są płat

Ciastka owsiane

Składniki:

Ciastka owsiane

 

  • 1 szklanka mąki może (być każdy rodzaj - pszenna, owsiana, żytnia, orkiszowa)
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki bakalii (migdały, słonecznik, orzechy włoskie, żurawina suszona, świeże owoce)
  • 200 g miękkiego masła
  • cukru brązowego lub trochę mniej miodu (ja daję czubatą łyżkę miodu i 1/4 szklanki cukru)
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciastka owsiane
Masło, cukier i miód wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie bardzo dokładnie mieszamy (można mikserem). Jeśli ciasto jest zbyt "mokre" dosypujemy mąki. Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Z ciasta robimy kulki, które lekko spłaszczamy tworząc nieduże placki. Układamy je na blasze. Nie robiąc dużych odstępów. Z podanych składników wychodzi jedna blacha. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C z termoobiegiem przez ok 15 minut. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. W ten sposób pozostaną świeże na długo.