wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Zdrowe ciastka owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche,zdrowe, owsiane ciasteczka smakują wyśmienicie, można je jeść bez obawy o zdrowie i figurę. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

 Zdrowe ciastka owsiane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zdrowe ciastka owsiane

 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki maki razowej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ćwierć szklanki cukru brązowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki dowolnych orzechów i bakalii ( rodzynki, orzechy laskowe, pestki słonecznika itp)
  • 100 g roztopionego masła
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Zdrowe ciastka owsiane
Do miski wsypujemy mąki, cukier, sodę, proszek, płatki i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło, bakalie i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy ( jeśli masa jest za gęsta można dolać odrobinę mleka,zaś by zagęścić można dosypać płatków owsianych). Z ciasta formujmy ciastka ( lekko spłaszczone) - za pomocą łyżki lub dłoni . Ciastka delikatnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie gdyż urosną. Pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach.
 Zdrowe ciastka owsiane
Gotową masę na ciastka przekładamy na blaszkę formując spłaszczone ciastka
 Zdrowe ciastka owsiane
Upieczone ciastka przekładamy delikatnie na talerz gdyż są bardzo delikatnie i odstawiamy aż stwardnieją