Namffoh

Namffoh

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Książka Kucharska: Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!

Ciastka owsiane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Łatwe w przygotowaniu i smaczne ciastka owsiane można zabrać ze sobą jako delikatną przekąskę na piknik, lub dodać do deseru.

Ciastka owsiane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciastka owsiane

 

Sposób przygotowania:

Ciastka owsiane

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Margarynę przekładamy do naczynia i roztapiamy ją (np. w kuchence mikrofalowej) aby uzyskać płynny tłuszcz. Zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wbijamy całe jajko. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wsypujemy wszystkie dodatki, których chcemy użyć do naszych ciasteczek. W moim przypadku pestki słonecznika i pokruszoną na drobne kawałki tabliczkę czekolady. Łączymy to z resztą składników: dolewamy do miski margarynę i wszystkie sypkie składniki. Mieszamy ciasto łyżką. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Z ciasta lepimy kulki, po czym na blaszce rozgniatamy je aby powstały krążki. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Smacznego!

Ciastka owsiane
Ciacha tuż po wyciągnięciu z pieca. Jeszcze gorące :)
Ciastka owsiane
Zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Idealna przekąska :)