Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto Bakaliowa Odyseja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Bakaliowa Odyseja- pyszne ciasto dla prawdziwych łasuchów. To doskonały deser do kawy lub herbatki. Polecam!!!

Ciasto Bakaliowa Odyseja

Składniki:

Ciasto Bakaliowa Odyseja

Ciasto bakaliowe:

  • 8 białek,
  • 2 żółtka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 200 g rodzynek,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa chałwowa:

  • 300 g masła,
  • 750 ml mleka,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukier,
  • 150 g chałwy waniliowej,

Dodatkowo:

  • 50 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Ciasto Bakaliowa Odyseja
1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy dodaję bakalie. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na pół i przelewam na 2 blaszki o wymiarach 35cm x 22cm. Ciasta piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Masa chałwowa: Z mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę. Ucieram. Nie przestając ucierać dodaję budyń. 

3. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam 2/3 masy chałwowej. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Przestudzonymi wiórkami posypuję wierzch ciasta.

Tagi:

ciasto bakalie