Sposób przygotowania:
Seromakowiec z bakaliami
1. Ciasto: Mąkę połączyć z masłem i margaryną. Dodać żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm.
2. Masa makowa: Do zmielonego maku dodać rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry, bakalie i aromat. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać.
3. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodać ser, budyń i rodzynki. Utrzeć. Białka ubić na sztywno. Pianę dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Masę włożyć na wierzch ciasta. Wyrównać.
4. Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
2. Masa makowa: Do zmielonego maku dodać rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry, bakalie i aromat. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać.
3. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodać ser, budyń i rodzynki. Utrzeć. Białka ubić na sztywno. Pianę dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Masę włożyć na wierzch ciasta. Wyrównać.
4. Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni.