Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Seromakowiec z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Seromakowiec z bakaliami- ciasto doskonałe na każdą okazję. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

Seromakowiec z bakaliami

Składniki:

Seromakowiec z bakaliami

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 50g masła,
  • 100g margaryny,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa makowa

  • 400 g maku mielonego,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki),
  • kilka kropli aromatu migdałowego,

Masa serowa

  • 700 g zmielonego sera białego,
  • 1/2 kostki masła,
  • 6 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 30 g rodzynek.

Sposób przygotowania:

Seromakowiec z bakaliami
1. Ciasto: Mąkę połączyć z masłem i margaryną. Dodać żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm.

2. Masa makowa: Do zmielonego maku dodać rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry, bakalie i aromat. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać.

3. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodać ser, budyń i rodzynki. Utrzeć. Białka ubić na sztywno. Pianę dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Masę włożyć na wierzch ciasta. Wyrównać.

4. Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni.