Sposób przygotowania:
Piernik z bakaliami i lukrem
Mód rozpuszczamy z masłem, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony mód z masłem, przyprawę do piernika oraz bakalie. Dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy je do dwóch małych keksówek i pieczemy około 5 minut w 180 stopniach. Mleko podgrzewamy.
Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy. Pod koniec wlewamy sok z pomarańczy.
Miksujemy do momentu, aż lukier będzie puszysty i błyszczący.
Gotowym dekorujemy zimne pierniki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy je do dwóch małych keksówek i pieczemy około 5 minut w 180 stopniach. Mleko podgrzewamy.
Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy. Pod koniec wlewamy sok z pomarańczy.
Miksujemy do momentu, aż lukier będzie puszysty i błyszczący.
Gotowym dekorujemy zimne pierniki.