sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Piernik z bakaliami i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto można przygotować na ostatnią chwilę. Piernik ładnie rośnie i ma piękny złoty kolor. Zamiast bakalii możemy dodać same orzechy.

Piernik z bakaliami i lukrem

Składniki:

Piernik z bakaliami i lukrem

Składniki

  • 250 g mąki
  • 250 g miodu
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

 

Sposób przygotowania:

Piernik z bakaliami i lukrem
Mód rozpuszczamy z masłem, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony mód z masłem, przyprawę do piernika oraz bakalie. Dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.

Przekładamy je do dwóch małych keksówek i pieczemy około 5 minut w 180 stopniach. Mleko podgrzewamy.

Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy. Pod koniec wlewamy sok z pomarańczy.

Miksujemy do momentu, aż lukier będzie puszysty i błyszczący.

Gotowym dekorujemy zimne pierniki. 

Tagi:

ciasto piernik