Sposób przygotowania:
Ciasto jagodowo-truskawkoweETAP 1:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, usztywnić cukrem. Dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenie 180 stopni - 25 min. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż.
Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem margaryny. Budyń wyłożyć na dolny placek i przykryć górnym. Budyń może być gorący. Wystudzić.
Galaretkę wymieszać w gorącej wodzie, aż się rozpuści. Dodać konfiturę. Tężejącą galaretkę wyłożyć na schłodzony placek. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie i dodać syrop truskawkowy. Śmietanę ubić i dodać tężejącą galaretkę z syropem. Masę wyłożyć na wierzch ciasta i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Dekoracja - kwiatki z galaretki. Galaretkę rozpuścić w wodzie i napełnić nią denka od butelek po wodzie mineralnej. Pozostawić do stężenia. Aby wyjąć "kwiatki" wystarczy zanurzyć foremki na kilka chwil w ciepłej wodzie.
Udekorować ciasto "kwiatkami" i listkami mięty, albo wg uznania.
Smacznego.