ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 238]

Ciasto jagodowo-truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Myślę, że nikogo nie trzeba przekonywać, że smak truskawek i jagód to duet doskonały. Ciacho smakuje nieziemsko.

Ciasto jagodowo-truskawkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto jagodowo-truskawkowe

 

 

  • masło do wysmarowania tortownicy

 

 

  • 250 g konfitury jagodowej ( moja własnej roboty )
  • galaretka owoce leśne
  • 3/4 szklanki gorącej wody

 

  • 350 ml śmietany 30%
  • 100 ml syropu truskawkowego ( mój własnej roboty )
  • galaretka truskawkowa
  • 3/4 szklanki gorącej wody

 

  • galaretka truskawkowa
  • 400 ml gorącej wody

 

  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowo-truskawkowe

ETAP 1:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, usztywnić cukrem. Dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenie 180 stopni - 25 min. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż.

Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem margaryny. Budyń wyłożyć na dolny placek i przykryć górnym. Budyń może być gorący. Wystudzić.

Galaretkę wymieszać w gorącej wodzie, aż się rozpuści. Dodać konfiturę. Tężejącą galaretkę wyłożyć na schłodzony placek. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie i dodać syrop truskawkowy. Śmietanę ubić i dodać tężejącą galaretkę z syropem. Masę wyłożyć na wierzch ciasta i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Dekoracja - kwiatki z galaretki. Galaretkę rozpuścić w wodzie i napełnić nią denka od butelek po wodzie mineralnej. Pozostawić do stężenia. Aby wyjąć "kwiatki" wystarczy zanurzyć foremki na kilka chwil w ciepłej wodzie.

Udekorować ciasto "kwiatkami" i listkami mięty, albo wg uznania.

Smacznego.

Ciasto jagodowo-truskawkowe
Ciasto jagodowo-truskawkowe z kwiatkami z galaretki
Ciasto jagodowo-truskawkowe
Denka od butelek po wodzie mineralnej - foremki na galaretkowe kwiatki