Sposób przygotowania:
Rabarbarowe z budyniem i migdałamiETAP 1:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko.
Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika.
ETAP 2:
W garnku zagotowuję 500 ml mleka i śmietanę oraz cukier. W miseczce rozrabiam budyń z 200 ml mleka.
Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż budyń zgęstnieje.
Gorący budyń przykrywam folią spożywczą. Zapobiega to utworzeniu się kożucha. Odstawiam do wystygnięcia.
ETAP 3:
Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut.
Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń.
Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce.
ETAP 4:
Migdały bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu.
Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół na 35 minut aż ciasto się zrumieni.