SUPERPRZEPIS

Drożdżowy placek z rabarbarem

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Drożdżowy placek z rabarbarem

To ciasto przypomina mi wakacje u babci, słodki z mega ilością kruszonki z kwaśnym rabarbarem, mam do niego ogromny sentyment.

Składniki:

Drożdżowy placek z rabarbarem

 

 

  • ½ kg rabarbaru
  • 50 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy placek z rabarbarem

ETAP 1:

Drożdżowy placek z rabarbarem
mąkę mieszam z cukrem i drożdżami wbijam jajka

Mąkę mieszam z cukrem, suchymi drożdżami oraz szczyptą soli, wbijam jajka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni, zajmuje to kilka minut-wlewam stopione masło,

ETAP 2:

Drożdżowy placek z rabarbarem
wyrabiam z mlekiem oraz masłem odstawiam w ciepłe miejsce

ponownie wyrabiam , oprószam delikatnie mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

ETAP 3:

Drożdżowy placek z rabarbarem
z masła mąki oraz cukru i skórki robię kruszonkę

W tym czasie gdy ciasto rośnie kroję na kawałki rabarbar i przygotowuję kruszonkę:
Do miski wsypuję mąkę, mieszam z cukrem i otartą skórką z cytryny, dodaję wiórki zimnego masła, zagniatam palcami aż powstanie sypka kruszonka.

ETAP 4:

Drożdżowy placek z rabarbarem
Posypuję pokrojonym rabarbarem oraz płatkami

Wyrośnięte ciasto, wykładam do natłuszczonej masłem blachy, dociskam lekko do formy, posypuję pokrojonym rabarbarem oraz płatkami migdałowymi

ETAP 5:

Drożdżowy placek z rabarbarem
posypuję kruszonką i piekę

i grubo kruszonką, odstawiam ponownie w ciepłe miejsce na 15 miut aby ciasto znów podrosło , piekę w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 30-35 minut. Przed podaniem można oprószyć pudrem-niekoniecznie.
Słodkich wypieków!