Sposób przygotowania:
Drożdżowy placek z rabarbaremETAP 1:
Mąkę mieszam z cukrem, suchymi drożdżami oraz szczyptą soli, wbijam jajka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni, zajmuje to kilka minut-wlewam stopione masło,
ETAP 2:
ponownie wyrabiam , oprószam delikatnie mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
ETAP 3:
W tym czasie gdy ciasto rośnie kroję na kawałki rabarbar i przygotowuję kruszonkę:
Do miski wsypuję mąkę, mieszam z cukrem i otartą skórką z cytryny, dodaję wiórki zimnego masła, zagniatam palcami aż powstanie sypka kruszonka.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto, wykładam do natłuszczonej masłem blachy, dociskam lekko do formy, posypuję pokrojonym rabarbarem oraz płatkami migdałowymi
ETAP 5:
i grubo kruszonką, odstawiam ponownie w ciepłe miejsce na 15 miut aby ciasto znów podrosło , piekę w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 30-35 minut. Przed podaniem można oprószyć pudrem-niekoniecznie.
Słodkich wypieków!