grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Ciasto kokosowo-czekoladowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto kokosowe z dodatkiem gorzkiej czekolady, udekorowane świeżymi truskawkami, przepyszną propozycją dla wielbicieli egzotycznego smaku kokosa i jednocześnie czekolady.

Ciasto kokosowo-czekoladowe

Składniki:

Ciasto kokosowo-czekoladowe

 

  • 240 g czekolady gorzkiej
  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 jaja

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo-czekoladowe

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej

Ciasto kokosowo-czekoladowe
Całość odstawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając.

Czekoladę oraz masło kroimy w kostkę, po czym przekładamy do miseczki.

Miseczkę z czekoladą i masłem umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Miseczka nie powinna dotykać wrzącej wody.

Czekoladę mieszamy od czasu do czasu.

Przygotowanie ciasta

Ciasto kokosowo-czekoladowe
Jajka do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce ubijamy jaja z cukrem. Wsypujemy przesianą mąkę.

Ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz wiórki kokosowe. Ciasto dokładnie mieszamy.

Pieczenie ciasta

Ciasto kokosowo-czekoladowe
Upieczone ciasto oprószamy wiórkami kokosowymi i dekorujemy świeżymi owocami.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Okrągłą formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto, które oprószamy 2 łyżkami wiórków kokosowych.

Ciasto pieczemy ok. 30-40 minut.

Tagi:

kokos ciasto