femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Ciasto kokosowo - czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto dla miłośników niebiańskiej słodyczy kokosów i delikatnej goryczy ciemnej, twardej, prawdziwej czekolady.

Ciasto kokosowo - czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto kokosowo - czekoladowe

Ciasto biszkoptowe :

  • 5 jaj
  • 0,75 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Placek bezowy :

  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Krem budyniowy :

  • budyń śmietankowy ( na pół litra mleka )
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 margaryna
  • 0,75 szklanki cukru
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo - czekoladowe
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie wlać żółtka i całość miksować do białości. Gdy masa będzie puszysta i aksamitna wsypać przesianą mąkę, a na samym końcu dodać czekoladę startą na tarce o drobnych oczkach. Masę wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec do momentu, aż brzegi ciasta "odejdą" odejdą od boków blachy.

4 białka ( żółtka będą potrzebne do kremu ) ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać, wylać na blachę wyłożoną pergaminem i upiec na złoty kolor.

Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka i wystudzić. Margarynę utrzeć razem z cukrem, a następnie dodawać porcjami budyń. Całość utrzeć na gładką masę, a potem dodawać po jednym żółtku i ucierać do momentu, aż krem będzie puszysty.

Zimny biszkopt przekroić na pół. Na jednej połowie rozsmarować część kremu, przykryć drugim biszkoptem, rozsmarować resztę kremu i przykryć plackiem bezowym.

Wierzch ciasta można posmarować polewą czekoladową.

Przygotowania ciasta biszkoptowego :

Ciasto kokosowo - czekoladowe
Krok 1 : rozdrobnienie czekolady, aby mogła się rozpływać.

Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić na sztywno z cukrem, a następnie wlać żółtka i ucierać do białości.
Później do puszystej masy wsypać przesianą mąkę.

Przygotowania ciasta biszkoptowego :

Ciasto kokosowo - czekoladowe
Krok 2: startą czekoladędokładnie wymieszać z masą jajeczną

Gdy masa jajeczna dokładnie wymiesza się z mąką należy wsypać rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszać.

Pieczenie ciasta

Ciasto kokosowo - czekoladowe
Krok 3 : gotową masę upiec na złoty kolor

Przygotowaną masę wylać na blachę wyłożoną pergaminem i upiec na złoty kolor, do suchego patyczka.

Przełożenie ciasta

Ciasto kokosowo - czekoladowe
Krok 4 : prawidłowe przełożenie gwarancją sukcesu ;-)

Przełożenie ciasta :
- biszkopt
- masa
- biszkopt
- masa
- placek bezowy