katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto z kokosowo budyniowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne składane ciasto z masą budyniową i z wiórkami kokosowymi .Jasny biszkopt można lekko nasączyć ponczem.

Ciasto z kokosowo budyniowym kremem

Składniki:

Ciasto z kokosowo budyniowym kremem

 

  • na ciasto

 

  • jajka 5 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 1,5 szkl
  • kakao 2 kopiaste łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka kopiasta
  • woda 3 łyżki

 

  • na krem

 

  • mleko 3 szkl
  • wiórki kokosowe ok1 szkl
  • budyń śmietankowy 2 op
  • cukier 1/2 szkl
  • masło albo margaryna 1 szt(250g)
  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa

 

  • dodatkowo

 

  • biszkopt (1/2 jasnego biszkoptu upieczonego z 5 jajek)
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto z kokosowo budyniowym kremem
Wybijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier żółtka i wodę. Na koniec dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 35 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy i przekrawamy na połowy. Zagotowujemy 2 szklanki mleka i dodajemy wiórki. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń z cukrem i wlewamy do mleka z kokosem. Gotujemy aż budyń będzie gęsty. Studzimy i miksujemy z masłem albo margaryną. Połowę masy wykładamy na ciasto. Jasny biszkopt smarujemy z jednej strony powidłami i posmarowaną stroną kładziemy na kremie. Drugą stronę jasnego biszkoptu smarujemy też powidłami i wykładamy resztę kremu i wyrównujemy nożem. Przykrywamy blatem ciemnego ciasta. Lekko dociskamy i polewamy polewą czekoladową. Posypujemy kolorową posypką.