Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kokosowo-miodowe kostki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Idealne do niedzielnej kawki. Ciasto miodowe, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe to pyszne połączenia. Na taki deser każdy łasuch się skusi.

Kokosowo-miodowe kostki

Składniki:

Kokosowo-miodowe kostki

Ciasto:

  • pół kilo mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 4 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek masła
  • kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • 20 dag wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Kokosowo-miodowe kostki

Wykonanie ciasta:

Kokosowo-miodowe kostki
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Masło lub margarynę ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy miód i mleko, chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Przygotowanie ciasta:

Kokosowo-miodowe kostki
Następnie ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.

Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z blaszki i zdejmujemy papier do pieczenia, następnie ciasto kroimy na kwadraty.

Przygotowanie polewy:

Kokosowo-miodowe kostki
Następnie z podanych składników wykonujemy polewę.

Do garnka wkładamy cukier i kakao, następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło i na małym gazie polewę gotujemy do połączenia się składników cały czas mieszając.
Polewę zdejmujemy z gazu i jeszcze chwilę mieszamy, aż polewa będzie szklista i gęsta.
W przygotowanej polewie zanurzamy kostki ze wszystkich stron. Nadmiar polewy usuwamy.

Obtaczanie:

Kokosowo-miodowe kostki
Nastepnie kostki obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Następnie kostki obtaczamy ze wszystkich stron w wiórkach kokosowych.

Do zastygnięcia:

Kokosowo-miodowe kostki
Gotowe kostki odkładamy do zastygnięcia.

Tak przygotowane kostki odkładamy do zastygnięcia polewy.