Sposób przygotowania:
Kokosowo-miodowe kostkiWykonanie ciasta:
Masło lub margarynę ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy miód i mleko, chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Przygotowanie ciasta:
Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z blaszki i zdejmujemy papier do pieczenia, następnie ciasto kroimy na kwadraty.
Przygotowanie polewy:
Do garnka wkładamy cukier i kakao, następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło i na małym gazie polewę gotujemy do połączenia się składników cały czas mieszając.
Polewę zdejmujemy z gazu i jeszcze chwilę mieszamy, aż polewa będzie szklista i gęsta.
W przygotowanej polewie zanurzamy kostki ze wszystkich stron. Nadmiar polewy usuwamy.
Obtaczanie:
Następnie kostki obtaczamy ze wszystkich stron w wiórkach kokosowych.
Do zastygnięcia:
Tak przygotowane kostki odkładamy do zastygnięcia polewy.