Sposób przygotowania:
Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy.
3. Przekładanie: Kilka łyżek pianki przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Następnie każdy krążek smarujemy powidłem i pianką, smarujemy również boki tortu, wierzch również smarujemy powidłem, na koniec za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki według uznania.
4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtaczamy nią boki tortu. A wierzch dekorujemy cukrową posypką.
5. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej całą noc. Po tym czasie tort kroimy i podajemy.
6. Życzę smacznego.
Rady:
Tortownica o średnicy 18 cm.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % , ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.
2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy.
3. Przekładanie: Kilka łyżek pianki przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Następnie każdy krążek smarujemy powidłem i pianką, smarujemy również boki tortu, wierzch również smarujemy powidłem, na koniec za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki według uznania.
4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtaczamy nią boki tortu. A wierzch dekorujemy cukrową posypką.
5. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej całą noc. Po tym czasie tort kroimy i podajemy.
6. Życzę smacznego.
Rady:
Tortownica o średnicy 18 cm.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % , ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.
kuchenny świat
Babeczka35
Dziękuję bardzo za tak miły komentarz:)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję:)
katarzynka455
Babeczka35
Dziękuję bardzo:)