BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1086]

Ciasto czekoladowe ze śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zwykły czekoladowy biszkopt przełożony świeżo ubitą śmietaną z dodatkiem pysznych brzoskwiń. Tak powstało moje pyszne ciasto.

Ciasto czekoladowe ze śmietaną

Składniki:

Ciasto czekoladowe ze śmietaną

 

  • biszkopt;
  • jajka 8 szt,
  • mąka tortowa 1,5 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
  • kakao 2 -3 łyżki,
  • cukier 1 szklanka,
  • czekolada gorzka 100 g,
  • szczypta soli,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( płaskie )
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,

 

  • śmietana 30 % 8 szt po 200 ml,
  • cukier puder 5 łyżek,
  • śmietan fix 5 op,
  • żelatyna 3 -4 łyżeczki,
  • woda gorąca 1 /4 szklanki,

 

  • dodatkowo ;
  • brzoskwinie w syropie 1 puszka,
  • wiśnie w żelu 1 słoik,
  • czekolada mleczna około 200 g, ( starta na tarce )

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe ze śmietaną
Biszkopt;

Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam na sztywną masę z odrobiną soli, nie przerywając ubijania dodawałam żółtka na przemian z cukrem.

Do ubitej masy jajecznej przesiałam mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Na samym końcu do masy dodałam startą czekoladę 

Delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką.

Masę przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 45 minut (najlepiej do suchego patyczka).

Po upieczeniu biszkopt wystudziłam.

Wielkość blaszki 25/36 cm.

Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem dodając pod koniec śmietan fix. 

Do ubitej śmietany cienkim strumykiem dodałam rozpuszczoną w gorącej wodzie ale letnią żelatynę, delikatnie zmiksowałam.

Wystudzony biszkopt przekroiłam na 2 cześć ( czyli jak to mówimy na dwa blaty)

Każdy nasączyłam sokiem z brzoskwiń,posmarowałam wiśniami w żelu,

nałożyłam większą część ubitej śmietany oraz odsączone pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Przykryłam drugim blatem nałożyłam drugą cześć śmietany.

Górę ciasta obficie posypałam startą czekoladą.

Ciasto włożyłam na noc do lodówki.