Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe ze śmietaną
Biszkopt;
Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam na sztywną masę z odrobiną soli, nie przerywając ubijania dodawałam żółtka na przemian z cukrem.
Do ubitej masy jajecznej przesiałam mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Na samym końcu do masy dodałam startą czekoladę
Delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką.
Masę przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 45 minut (najlepiej do suchego patyczka).
Po upieczeniu biszkopt wystudziłam.
Wielkość blaszki 25/36 cm.
Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem dodając pod koniec śmietan fix.
Do ubitej śmietany cienkim strumykiem dodałam rozpuszczoną w gorącej wodzie ale letnią żelatynę, delikatnie zmiksowałam.
Wystudzony biszkopt przekroiłam na 2 cześć ( czyli jak to mówimy na dwa blaty)
Każdy nasączyłam sokiem z brzoskwiń,posmarowałam wiśniami w żelu,
nałożyłam większą część ubitej śmietany oraz odsączone pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Przykryłam drugim blatem nałożyłam drugą cześć śmietany.
Górę ciasta obficie posypałam startą czekoladą.
Ciasto włożyłam na noc do lodówki.
Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam na sztywną masę z odrobiną soli, nie przerywając ubijania dodawałam żółtka na przemian z cukrem.
Do ubitej masy jajecznej przesiałam mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Na samym końcu do masy dodałam startą czekoladę
Delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką.
Masę przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 45 minut (najlepiej do suchego patyczka).
Po upieczeniu biszkopt wystudziłam.
Wielkość blaszki 25/36 cm.
Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem dodając pod koniec śmietan fix.
Do ubitej śmietany cienkim strumykiem dodałam rozpuszczoną w gorącej wodzie ale letnią żelatynę, delikatnie zmiksowałam.
Wystudzony biszkopt przekroiłam na 2 cześć ( czyli jak to mówimy na dwa blaty)
Każdy nasączyłam sokiem z brzoskwiń,posmarowałam wiśniami w żelu,
nałożyłam większą część ubitej śmietany oraz odsączone pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Przykryłam drugim blatem nałożyłam drugą cześć śmietany.
Górę ciasta obficie posypałam startą czekoladą.
Ciasto włożyłam na noc do lodówki.
gusia1000