monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Ciasto łabędzi puch bez tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 153
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Eleganckie ciasto, to stały punkt mojego świątecznego stołu. Tegoroczne święta to już drugie święta w odchudzonej wersji. Tym razem odchudziłam kolejną klasykę czyli Łabędzi Puch, skusicie się na moją wersję? Serdecznie polecam:)

Ciasto łabędzi puch bez tłuszczu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto łabędzi puch bez tłuszczu

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka rozm. M
  • 60 g mąki
  • 10 g cukru brzozowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 350 ml mleka 1,5%
  • 200 ml wody
  • 1 budyń waniliowy
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 bułka kajzerka
  • 35 g wiórków kokosowych
  • 15 g cukru brzozowego
  • Dodatkowo:
  • 5 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki dżemu winogronowego lub innego kwaśnego
  • Forma 23,5*23,5 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto łabędzi puch bez tłuszczu

Biszkopt:

Ciasto łąbędzi puch bez tłuszczu
wymieszane ciasto biszkoptowe wylać do formy

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i ubić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku i dokończyć ubijanie.

Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie, acz dokładnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 20 minut, do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić wzdłuż na pół.

Masa:

Ciasto łąbędzi puch bez tłuszczu
100 ml mleka wlać do miseczki i namoczyć w nim bułkę

Mleko podzielić na trzy porcje: jedną – 100 ml i dwie po 50 ml. Do porcji 100 ml włożyć bułkę i zostawić do namoczenia.

Gdy to nastąpi zmiksować blenderem, odłożyć na bok.

ETAP 3:

Ciasto łąbędzi puch bez tłuszczu
jogurt wymieszać z kokosowym budyniem

Pierwszą z porcji 50 ml połączyć z wodą i zagotować. Do drugiej porcji mleka dodać proszek budyniowy i 1 łyżkę żelatyny. Wymieszać. Gdy płyn w garnku się zagotuje, przelać zawartość miseczki, zmiksowaną bułkę oraz wiórki kokosowe.

Zagotować stale mieszając. Po około 2-3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w łyżce wody i stopniowo dodawać do zmiksowanego jogurtu z cukrem brzozowym.

Na koniec do jogurtu dodawać po łyżce budyń i całość dokładnie wymieszać.

Składanie ciasta:

Ciasto łąbędzi puch bez tłuszczu
ciasto układać warstwami biszkopt,dżem i masa budyniowa

5 g wiórków kokosowych uprażyć na suchej i czystej patelni, uważać aby nie przypalić. Zdjąć z patelni i wysypać na talerz do ostygnięcia.

Na paterze lub płaskim półmisku ułożyć pierwszy kawałek biszkoptu. Rozsmarować 1,5 łyżki dżemu. Następnie nałożyć i ostrożnie rozsmarować połowę kremu kokosowego. Ułożyć kolejny biszkopt, dać dżem i krem kokosowy.

Obficie posypać prażonym kokosem. Smacznego!

Tagi:

ciasto diety