Sposób przygotowania:
Łabędzi puch - kokosowa rozkosz
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka tartą blaszkę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy dwukrotnie z wysokości około 30 cm np o blat. Zimny biszkopt przekrawamy na pół.
Masa:
Czerstwe bułki namaczamy w 2 szklankach mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe, gotujemy przez 5 minut stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia co pewien czas mieszając.
Masło ucieramy, następnie dodajemy po łyżce masy kokosowej.
Kruszonka:
Masło roztapiamy dodając cukier, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i stale mieszając prażymy na wolnym ogniu do zarumieniania.
Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy połowę masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, wykładamy pozostała masę i posypujemy kokosowa kruszonką.
Ciasto wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka tartą blaszkę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy dwukrotnie z wysokości około 30 cm np o blat. Zimny biszkopt przekrawamy na pół.
Masa:
Czerstwe bułki namaczamy w 2 szklankach mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe, gotujemy przez 5 minut stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia co pewien czas mieszając.
Masło ucieramy, następnie dodajemy po łyżce masy kokosowej.
Kruszonka:
Masło roztapiamy dodając cukier, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i stale mieszając prażymy na wolnym ogniu do zarumieniania.
Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy połowę masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, wykładamy pozostała masę i posypujemy kokosowa kruszonką.
Ciasto wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.
niezły kąsek
Konczi
To jest pyszne, znika błyskawicznie jednak warte grzechu ;)
SylaUla
Konczi
Zgadzam się z Tobą w 100% to idealna kompozycja :)