Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Łabędzi puch - kokosowa rozkosz

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łabędzi puch to delikatne kokosowe ciasto, które zawsze zaskakuje swym smakiem jak i wyglądem - polecam!

Łabędzi puch - kokosowa rozkosz Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Łabędzi puch - kokosowa rozkosz

 

 

  • masa:
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 300 g masła

 

  • kruszonka:
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 100 g wiórek kokosowych

 

  • dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Łabędzi puch - kokosowa rozkosz
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka tartą blaszkę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy dwukrotnie z wysokości około 30 cm np o blat. Zimny biszkopt przekrawamy na pół.

Masa:

Czerstwe bułki namaczamy w 2 szklankach mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe, gotujemy przez 5 minut stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia co pewien czas mieszając.

Masło ucieramy, następnie dodajemy po łyżce masy kokosowej.

Kruszonka:

Masło roztapiamy dodając cukier, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i stale mieszając prażymy na wolnym ogniu do zarumieniania.

Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy połowę masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, wykładamy pozostała masę i posypujemy kokosowa kruszonką.

Ciasto wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Łabędzi puch - kokosowa rozkosz
z podanych składników przygotowujemy biszkopt
Łabędzi puch - kokosowa rozkosz
biszkopt rozkrawamy i smarujemy dżemem porzeczkowym
Łabędzi puch - kokosowa rozkosz
z podanych składników przygotowujemy masę kokosową przekładamy nią biszkopt
Łabędzi puch - kokosowa rozkosz
na masę nakładamy drugą część biszkopta
Łabędzi puch - kokosowa rozkosz
drugą część smarujemy kremem i oprószamy kruszonką kokosową