kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Ciasto łabędzi puch

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto łabędzi puch to kokosowa kostka z czarną porzeczką i kremem z czerstwych kajzerek - pyszny i prosty placek.

Ciasto łabędzi puch Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto łabędzi puch

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

 

  • (tłuszcz i krupczatka do nasmarowania i oprószenia blachy)

 

  • Masa:
  • 2 czerstwe kajzerki,
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 300g masła w

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu z porzeczek
  • około 100 g wiórków kokosowych
  • perełki

Sposób przygotowania:

Ciasto łabędzi puch
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Z białe ubijamy pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku oraz porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewamy do blaszki nasmarowanej tłuszczem i posypanej krupczatką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut do suchego patyczka. Studzimy.

Zimny biszkopt przekrawamy na pół.Masa: Kajzerki zalewamy 500 ml mleka i odstawiamy na minimum 20 minut, blendujemy.

Pozostałe mleko przelewamy do szerokiego garnka, dodajemy cukier, wiórki kokosowe oraz kajzerki i gotujemy stale mieszając przez 5 minut. Studzimy masę.

Masło ucieramy z uzyskaną kajzerkowo kokosową masą. Pierwszą cześć biszkoptu smarujemy połową dżemu, wykładamy 3/4 masy i przykrywamy drugą połową biszkopta, smarujemy pozostałym dżemem, na który nakładamy pozostałą masę.

Oprószamy obficie wiórkami kokosu. Dekorujemy perełkami. Wstawiamy na minimum 2h do lodówki.
Ciasto łabędzi puch
Pieczemy biszkopt według przepisu i studzimy go
Ciasto łabędzi puch
z podanych składników przygotowujemy masę kajzerkową
Ciasto łabędzi puch
smarujemy pierwszy blat biszkoptowy dżemem
Ciasto łabędzi puch
powstałą masą kajzerkową smarujemy pierwszy blat z dżemem
Ciasto łabędzi puch
przykrywamy drugim blatem smarujemy dżemem nakłądamy krem i posypujemy kokosom
Ciasto łabędzi puch
na góre posypujemy perełki i wstawiamy do lodówki