Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Łabędzi puch Di

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto, które smakuje obłędnie a dodatkowo cudownie wygląda na stole. Polecam przepis do wypróbowania.

Łabędzi puch Di Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łabędzi puch Di

suche bułki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Krem:
  • 2 suche bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • Pozostałe składniki:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 100g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Łabędzi puch Di
Biszkopt:

Jajka wymieszać cukrami, olejem i połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do formy i piec w około 20-30 minut 180 stopniach.

Krem:

Suche bułki rozmoczyć w 2 szklankach mleka. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i wiórek kokosowych. Do masy dodać bułki i gotować jeszcze przez około 5 minut. Ostudzić. Masło z margaryną dokładnie utrzeć i mieszając połączyć z ostudzoną masą. Ma powstać puszysty krem.

Biszkopt przekroić na dwie połowy. Spód posmarować dżemem, wyłożyć masę i położyć drugą część ciasta. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i wiórki kokosowe.

Wszystko razem uprażyć i wklepać na wierzch biszkoptu. Schłodzić w lodówce.
Łabędzi puch Di
Chłodzenie w lodówce to minmum 30 minut.