czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto Łabędzi Puch

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczne kokosowe ciasto, z nietypowym dodatkiem w kremie;) Wygląda może normalnie,a le smakuje wybornie!

Ciasto Łabędzi Puch Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Łabędzi Puch

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • Krem:
  • 2 czerstwe bułki,
  • 250g masła,
  • 3 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 100g wiórków kokosowych,
  • dowolny dżem.

 

  • Wierzch:
  • 100g wiórków kokosowych,
  • 80g masła,
  • łyżka cukru,
  • 200g mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

Ciasto Łabędzi Puch
1. Białka oddzielić d żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Miksując na najniższych obrotach dodawać po kolei żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 175 st. Ostudzić i przekroić na pół. 2. Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka, rozgnieść na papkę, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać namoczone bułki. Wymieszać i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Miksując na średnich obrotach dodawać po łyżce masy z bułki. Pierwszy blat ciasta posmarować warstwą dżemu, rozsmarować krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić. 3. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Wiórki uprażyć na suchej patelni, dodać masło i cukier, dusić chwilę, aż składniki się połączą. Przestudzić chwilkę i wyłożyć na wierzch ciasta.
Ciasto Łabędzi Puch
Przygotować biszkopt według przepisu i upiec
Ciasto Łabędzi Puch
bułki namoczyć w 2 szkl mleka, dodać wiórki
Ciasto Łabędzi Puch
Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem .
Ciasto Łabędzi Puch
Namoczone bułki utrzeć z masłem, przełozyc ciasta