anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto malinowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto deserowe z kwaskowatą nutką malin polecam bardzo serdecznie do jesiennej kawki z przyjaciółmi.

Ciasto malinowe

Składniki:

Ciasto malinowe

 

  • 6 jaj
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 dżem malinowy
  • 5 żółtek
  • 500 g malin
  • 3 galaretki malinowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto malinowe
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać wylać na blachę, upiec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie wystudzić i przekroić na dwie części. Masło ubić na puch razem z żółtkami oraz z cukrem pudrem, dodać dżem i wymieszać. Biszkopty przełożyć kremem. Maliny rozdrobnić i wyłożyć na ciasto. Galaretki rozpuścić w 1,2 l wody i zostawić do wystygnięcia tężejące wylać na ciasto. Schłodzić.