2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto malinowo-brzoskwiniowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatne i lekkie ja puch a na dodatek kolorowe ciasto z masą malinowo-brzoskwiniową ...

Ciasto malinowo-brzoskwiniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto malinowo-brzoskwiniowe

 

 

 

  • Masa malinowa:
  • 30 dag malin świeżych lub mrożonych
  • 4 szklanki wody
  • 2 galaretki malinowe

 

  • Masa budyniowa:
  • 4 szklanki mleka
  • 2 budynia smietankowe
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

 

  • Poncz:
  • 1 szklanka przgotowanej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki cytrynowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto malinowo-brzoskwiniowe
Biszkopt: Białka jaj ubić na sztywną pianę ,pod koniec ubijania wsypać cukry,następnie dodać żółtka i wymieszać ciasto mikserem,wlać rozpuszczoną wczesniej chłodną margarynę wsypując stopniowo połączone mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki 29/40 cm i piec 35 minut w temp 170*c.Upieczony biszkopt po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce kuchennej.Masa malinowa: Owoce zalać wodą i ugotować kompot.Zdjąć z ognia wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą .Zostawić do lekkiego stężenia.Masa budyniowa; 3 szklanki mleka zagotować a w pozostałej szklance rozpuścić budynie i ugotować.Do gorącej masy budyniowej wsypać galaretki brzoskwiniowe zamieszać lekko wystudzić.Poncz: Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Galaretki cytrynowe rozpuścić tak jak w przepisie na opakowaniu.Brzoskwinie osączyć z syropu pokroić na plastry.Przełożenie: Biszkopt przekroić na trzy części.Jedną część nasączyć ponczem wyłożyć przestudzoną masę budyniową,przykryć drugim płatem biszkopta i wyłożyć masę malinową przykryć znów biszkoptem,ułożyć na wierzchu pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi.Włożyć do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego!
Ciasto malinowo-brzoskwiniowe
z jaj mąki robimy biszkopt pieczemy ciasto
Ciasto malinowo-brzoskwiniowe
z malin gotujemy kompot mieszamy z galaretkami
Ciasto malinowo-brzoskwiniowe
gotujemy masę budyniową mieszamy z brzoskwiniowymi galaretkami
Ciasto malinowo-brzoskwiniowe
na koniec przekładamy masami ciasto tak jak w przepisie