pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ciasto na pizzę oliwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Podana ilość składników jest na 5-6 pizz o średnicy 30 cm

Ciasto na pizzę oliwowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na pizzę oliwowe

 

  • mąka pszenna typ 500 1,5 kg
  • woda letnia 625ml
  • drożdże świeże 100g
  • sól 3 łyżeczki
  • 5 łyżeczek cukru
  • 13 łyżek oliwy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę oliwowe
Mąkę pszenną typu 500 mieszamy z solą. Robimy wgłębienie i dodajemy pokruszone drożdże. Podsypujemy cukrem i wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy drożdże zaczną pracować i pojawi się piana można zabrać się za wyrabianie ciasta. Do wyrobionego już ciasta dolewamy stopniowo oliwę. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto wpije całą oliwę. Gotowe ciasto podzieliłem na porcje. Część zamroziłem, a te do natychmiastowego spożycia pozostawiłem w miseczce na godzinę do wyrośnięcia. Dopiero wyrośnięte ciasto jest gotowe do rozłożenia na blaszce i wypieku.
Ciasto na pizzę oliwowe
Przesianą mąkę mieszamy z solą i dodajemy pokruszone drożdże
Ciasto na pizzę oliwowe
Wlewamy letnią wodę i czekamy, aż drożdże zaczną pracować
Ciasto na pizzę oliwowe
Następnie wyrabiamy ciasta ręcznie lub za pomocą robota
Ciasto na pizzę oliwowe
Podczas wyrabiania stopniowo wlewamy oliwę tak aby była wchłaniana przez ciasto