WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pizza z patelni z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza na puszystym cieście drożdżowym, usmażona na patelni, z szynką, fasolką szparagową, papryką czerwoną i serem żółtym.

Pizza z patelni z fasolką szparagową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z patelni z fasolką szparagową

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szkl. ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Pizza z patelni z fasolką szparagową

ETAP 1:

Drożdże rozkruszyć. Dodać cukier i łyżkę mąki oraz ciepłe mleko. Rozmieszać i odstawić do podrośnięcia. Resztę składników na ciasto umieścić w misce. Dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Fasolkę szparagową oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować al' dente w osolonej wodzie i odcedzić. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodać fasolkę oraz paprykę. Chwilę przesmażyć. Dodać ketchup z cukinii i zioła prowansalskie. Dusić kilkanaście minut. Doprawić solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt dużej patelni. Patelnię lekko natłuścić i włożyć ciasto. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem aż spód się przyrumieni. Odwrócić. Wyłożyć uduszoną fasolkę. Na to pokrojoną wędlinę i plastry sera. Ponownie przykryć i na małym ogniu smażyć pizzę aż ser się rozpuści.

Podawać na gorąco.

Pizza z patelni z fasolką szparagową
Plastry żółtego sera ułożone na wierzchu pizzy
Pizza z patelni z fasolką szparagową
Pokrojona drobno wędlina ulożona na warstwie fasolki
Pizza z patelni z fasolką szparagową
Uduszona fasolka szparagowa w sosie ułożona na pizzy
Pizza z patelni z fasolką szparagową
Surowe ciasto drożdżowe wyłożona na patelnię