anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto weekendowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto można zrobić naprawdę szybko czas zejdzie jedynie na przygotowanie biszkoptu. słodki smak idealnie komponuje się z kwaśnym dżemem

Ciasto weekendowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto weekendowe

biszkopt

krem

  • 1 l śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op serka mascarpone

dodatkowo

  • 1 puszka karmelu
  • 1 słoiczek dżemu malinowego
  • 1 czekolada

Sposób przygotowania:

Ciasto weekendowe
Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno zastępując cukrem ubić na lśniącą pianę, dodać żółtka oraz obie mąki przesiane przez sitko. Wyłożyć na blaszkę i upiec w temperaturze około 180 stopni przez 20 minut.

Masa

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i na koniec dodać serek mascarpone dokładnie wymieszać.

Biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części jeden posmarować karmelem i wyłożyć połowę kremu, przyłożyć drugim biszkoptem i posmarować dżemem malinowym, wyłożyć resztę kremu i zetrzeć na wierzch czekoladę.

Schłodzić.
Ciasto weekendowe
bitą śmietana połączona z serkiem mascarpone ma idealną konsystencję
Ciasto weekendowe
warstwa dżemu idealnie pasuje do całości