kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Weekendowe ciacho

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne ciasto z niesamowitą masą śmietanowo-budyniową .ciasto wprost rozpływa się w ustach ! zasmakuje każdemu łasuchowi!!

Weekendowe ciacho

Składniki:

Weekendowe ciacho

 

  • przepis na formę 24x34 cm

 

  • biszkopt:
  • 9 jaj
  • 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa :
  • 1/2 litra mleka
  • budyń waniliowy z cukrem
  • 3 śmietan fixy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 750 ml śmietanki 36 %
  • 1/2 czekolady ( 50 g)

 

 

  • dodatkowo: 1/2 czekolady

 

Sposób przygotowania:

Weekendowe ciacho
Biszkopt : jajka ubić z cukrem do białości i na przemian dosypywać wymieszane suche składniki oraz olej z wodą. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Piec 40 min w 180 *C. Po wystudzeniu przekroic na 3 części.  Masa: Ugotowac budyń z przepisu na opakowaniu , dodając na końcu 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Smietankę ubijamy z śmietan fixem i 2 łyżkami cukru pudru. . W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę po delikatnym przestudzeniu mieszamy z ubitą śmietaną. Budyń mieszamy delikatnie z ubita śmietaną. Do 1/3 masy dodajemy rozpuszczonę pół tabliczki czekolady (wg uznania może być zarówno mleczna jak i gorzka) odstawiamy do lodówki aby trochę stężała. Pół czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i na papierze tworzyć wzorki wg uznania ,po ostygnięciu delikatnie podwadzać nożem i przenosic jako ozdoba na ciasto!  Ciasto : płat biszkopta posmarować połową jasnej masy ,ułożyć 2 część biszkopta -posmarować ciemną masą -ułożyć 3 część biszkopta -posmarować jasną masą , udekorować paskami czekolady. schłodzić w lodówce