kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Szybkie ciasto śliwkowo - brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo łatwe i szybkie ciasto wylewane dla leniuszków lub , gdy nie mamy czasu. Do ciasta możemy dodać dowolne owoce i zawsze smakuje wyśmienicie.

Szybkie ciasto śliwkowo - brzoskwiniowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szybkie ciasto śliwkowo - brzoskwiniowe

na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2-3 brzoskwinie
  • 1/2 kg śliwek

pozostałe składniki

  • margaryna do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania blaszki
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto śliwkowo - brzoskwiniowe

ETAP 1:

Jajka, olej i jogurt naturalny mieszamy mikserem na jednolitą masę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i cukier. Dodajemy na koniec cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko miksujemy.
Blaszkę smarujemy margaryną i bułką tartą. Następnie wylewamy ciasto. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Szybkie ciasto śliwkowo - brzoskwiniowe
Na wierzch ciast układamy śliwki i brzoskwinie
Szybkie ciasto śliwkowo - brzoskwiniowe
Ciasto wylewamy na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą