Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto czekoladowe
BISZKOPT CZEKOLADOWY Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i lekko wymieszać mikserem. Mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kakao, powoli połączyć z masą jajeczną, najlepiej łyżką drewnianą, by ciasto „nabrało powietrza”. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min. Po upieczeniu przekroić na połowę. Ewentualnie można piec 2 oddzielne ciasta. Po ostygnięciu ściągnąć wierzch z ciasta, (po przełożeniu masą ciasto nie będzie się rozdzielało). BISZKOPT CZEKOLADOWO-KAWOWY Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i lekko wymieszać mikserem. Mąkę wymieszaną z proszkiem, kawą oraz kakao powoli połączyć z masą jajeczną, najlepiej łyżką drewnianą, by ciasto „nabrało powietrza”. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min. Po upieczeniu przekroić na połowę. Ewentualnie można piec 2 oddzielne ciasta. Po ostygnięciu ściągnąć wierzch z ciasta, (po przełożeniu masą ciasto nie będzie się rozdzielało). MASA CZEKOLADOWA: Masło, mleko i cukier umieszczamy w garnku. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż masło i cukier się rozpuszczą i powstanie jednolity płyn. Następnie wsypujemy mleko w proszku i kakao energicznie mieszamy (najlepiej mikserem) w taki sposób, żeby nie powstały nam grudki. Jeszcze ciepłą możemy przekładać ciasto, bo masa szybko gęstnieje Przełożenie: Ciasto czekoladowe – masa czekoladowa – ciasto czekoladowo-kawowe – masa czekoladowa – ciasto czekoladowe – masa czekoladowa – ciasto czekoladowo-kawowe – na wierzch resztę masy czekoladowej – płatki migdałowe.
katarzynafijoł