Monia_0013

Monia_0013

Kucharz
[Przepisów: 5]

Szybkie ciasto czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie, pyszne ciasto, które zaskakuje smakiem prawdziwej czekolady. Jest to ciasto dla łasuchów uzależnionych od słodyczy i smaków z dzieciństwa. Polecam dla wszystkim, absolutnie wszystkim!

Szybkie ciasto czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szybkie ciasto czekoladowe

 

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY
  • Składniki:
  • 8 jajek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • BISZKOPT CZEKOLADOWO-KAWOWY
  • Składniki:
  • 8 jajek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA CZEKOLADOWA:
  • Składniki:
  • 6 szklanek mleka w proszku,
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag masło
  • 10 łyżek kakao

 

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto czekoladowe
BISZKOPT CZEKOLADOWY Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i lekko wymieszać mikserem. Mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kakao, powoli połączyć z masą jajeczną, najlepiej łyżką drewnianą, by ciasto „nabrało powietrza”. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min. Po upieczeniu przekroić na połowę. Ewentualnie można piec 2 oddzielne ciasta. Po ostygnięciu ściągnąć wierzch z ciasta, (po przełożeniu masą ciasto nie będzie się rozdzielało). BISZKOPT CZEKOLADOWO-KAWOWY Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i lekko wymieszać mikserem. Mąkę wymieszaną z proszkiem, kawą oraz kakao powoli połączyć z masą jajeczną, najlepiej łyżką drewnianą, by ciasto „nabrało powietrza”. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min. Po upieczeniu przekroić na połowę. Ewentualnie można piec 2 oddzielne ciasta. Po ostygnięciu ściągnąć wierzch z ciasta, (po przełożeniu masą ciasto nie będzie się rozdzielało). MASA CZEKOLADOWA: Masło, mleko i cukier umieszczamy w garnku. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż masło i cukier się rozpuszczą i powstanie jednolity płyn. Następnie wsypujemy mleko w proszku i kakao energicznie mieszamy (najlepiej mikserem) w taki sposób, żeby nie powstały nam grudki. Jeszcze ciepłą możemy przekładać ciasto, bo masa szybko gęstnieje Przełożenie: Ciasto czekoladowe – masa czekoladowa – ciasto czekoladowo-kawowe – masa czekoladowa – ciasto czekoladowe – masa czekoladowa – ciasto czekoladowo-kawowe – na wierzch resztę masy czekoladowej – płatki migdałowe.
Szybkie ciasto czekoladowe
Naljepszy sposób podania ciasta to w komponować w nutę aromatycznej kawy.