msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ciasto z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto z jagodami.Przepis zainspirowany przepisem z jednego z blogów. Jagody można obecnie zastąpić malinami.

Ciasto z jagodami

Składniki:

Ciasto z jagodami

 

  • 50 dag mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła miękkiego
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 20 dag jagód (ew.malin)
  • 3 dag cukru waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartaej

 

  • na pianę:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z jagodami
Jagody przebrać, opłukać i zaczekać, aż obeschną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka i miękkie masło (w oryginale było masło i smalec-u mnie tylko masło). Zagnieść ciasto. Ma być jednolite. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Formę 25*35 cm wysmarować tłuszczem i rozłożyć większą część schłodzonego ciasta (ok.3/5). Zapiec ciasto 10-12 minut w 180 stopniach.

Nałożyć na podpieczony dół jagody wymieszane z cukrem waniliowym i bułką tartą. Na owoce dać pianę ubita z białek z cukrem i zetrzeć pozostałe ciasto na wierzch. Piec razem ok.45 minut w 180 stopniach.

Mój piekarnik mocniej grzeje i kolejnym razem zmniejszę temperaturę.(Trzeba wyczuć swój piekarnik i ew. zmniejszyć temperaturę lub czas pieczenia.)