Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jagodami i budyniem
Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki. Do garnka wsypujemy cukier i cukier waniliowy i mleko zagotowujemy co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę mieszamy z mlekiem w szklance i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta. Po ugotowaniu budyń studzimy. Składniki na ciasto powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem aż do uzyskania grudek.
Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, chwilkę siekamy nożem, a następnie zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia. Ciasto dzielimy na porcje: 30% i 70%. Ciasto powinno się tak schłodzić, aby można było je łatwo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Foremkę (23x23) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko masłem. Ścieramy na nią 70% ciasta, lekko przyklepujemy. Na ciasto wylewamy ostudzony budyń. Na budyń wykładamy jagody i ścieramy resztę (30%) ciasta. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, chwilkę siekamy nożem, a następnie zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia. Ciasto dzielimy na porcje: 30% i 70%. Ciasto powinno się tak schłodzić, aby można było je łatwo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Foremkę (23x23) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko masłem. Ścieramy na nią 70% ciasta, lekko przyklepujemy. Na ciasto wylewamy ostudzony budyń. Na budyń wykładamy jagody i ścieramy resztę (30%) ciasta. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
monikaT83
edytaha
zbysiowa
marietta
2milutka
misia5
alaaa
mysza75
jaNina
lukrowanepierniczki
skuter5
Czekoladka 2