Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie rurki są bardzo pyszne, idealne na podwieczorek. Wprost rozpływają się w ustach. Kruche ciasto i pyszny śmietankowy krem z owocami to najlepsze połączenie. Polecam przepis.

Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym

Składniki:

Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym

Ciasto:

Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 szklanka borówek leśnych
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • cukier puder do oprószenia rurek

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym
1. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o około 2 - 3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek dokładnie studzimy.

3. Krem: Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Następnie odmierzamy około 200 ml musu. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus i cukier puder do smaku, całość dokładnie ubijamy.

4. Gotowym kremem napełniamy wystudzone rurki ( najlepiej napełniać rękawem cukierniczym ).

5. Napełnione rurki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40 - 50 sztuk rurek. 

Tagi:

ciastka krem