mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lato, to wymarzony czas na ciasta z owocami. Są proste, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.

Ciasto z jagodami

Składniki:

Ciasto z jagodami

 

  • 7 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 50 dag jagód (mogą być mrożone poza sezonem)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jagodami
Białka oddzielam od żółtek. Ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaje stopniowo cukier, ubijać. Dodaje żółtka, po kolei, ubijając. Wlewam olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiewam, delikatnie mieszam z ciastem.
Ciasto wlewam do formy 40 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładam owoce.
Piekę w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Po wystudzeniu można oprószam cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka