migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1157]

Cukinia w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Plastry cukinii w chrupiącym cieście piwny to bardzo sycąca przekąska. Tak przyrządzona cukinia świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno.

Cukinia w cieście piwnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia w cieście piwnym

plastry

  • ok 1,5 kg młodej cukinii
  • czubryca zielona
  • olej do smażenia

ciasto piwne

  • 1,5 szklanki piwa
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

sos keczupowo-jogurtowy

  • 7 łyżek keczupu łagodnego
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
  • 7 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oregano

Sposób przygotowania:

Cukinia w cieście piwnym
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry cukinii dokładnie oprószyć czubrycą zieloną i odstawić.

Przygotować ciasto piwne. Do miski wlać piwo. Dodać jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksować aby nie było grudek.

Przygotować sos. Keczup, majonez, jogurt oraz oregano dokładnie wymieszać.

Cukinię można smażyć na głębokim oleju lub na głębokiej patelni wystarczy wlać więcej oleju, ja smażyłam na patelni. Rozgrzać patelnię z olejem. Plastry cukinii obtoczyć w cieście i wkładać na gorący olej. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem.
Cukinia w cieście piwnym
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry cukinii dokładnie oprószyć czubrycą zieloną i odstawić.
Cukinia w cieście piwnym
Keczup, majonez, jogurt oraz oregano dokładnie wymieszać.
Cukinia w cieście piwnym
Do miski wlać piwo. Dodać jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksować aby nie było grudek.
Cukinia w cieście piwnym
Plastry cukinii obtoczyć w cieście i wkładać na gorący olej. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.