Sposób przygotowania:
Domowa wędlina z karczkumarynata
Wszystkie składniki marynaty- oprócz peklosoli gotujemy przez 5-7 minut- studzimy.
W letniej marynacie rozpuszczamy sól peklującą i całkowicie studzimy.
Do zimnej marynaty wkładamy mięso, można zrobić nastrzykiwania i odstawiamy w zimne miejsce - codziennie obracamy mięso i sprawdzamy stan marynaty.
Jeżeli trzeba, przygotowujemy nową i dalej marynujemy mięso.
Jak już pisałam 5 dni to trochę za mało i proponuję od razu peklować minimum 7 dni.
przygotowanie
Zamarynowane mięso suszymy i obtaczamy wymieszanymi przyprawami i wkładamy do woreczka
Woreczek wkładamy do szynkowaru - górę zwijam, a szynkowar zamykamy.
Przygotowuję duży garnek- taki żeby po przykryciu zmieścił nam sie szynkowar.
Na dno układamy ściereczkę i wlewamy wodę, 1 centymetr poniżej krawędzi szynkowara.
Całość podgrzewamy - gdy woda osiągnie temperaturę 90 st, zmniejszam ogień do minimum i parzę szyneczkę przez około 2,5-3 godziny lub do czasu gdy nasza szynka w środku osiągnie temperaturę 71 stopni.
W szynkowarze i pokrywce jest odpowiedni otwór w który można włożyć termometr.
Po tym czasie wkładamy szynkowar do bardzo zimnej wody, po całkowitym ostygnięciu wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
I gotowe
Na górze tak samo zrobi sie galaretka i jeżeli jest problem z wyciągnięciem, to na chwilkę wkładamy do ciepłej wody.