sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Cukinia w cieście czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczysta i aromatyczna przekąska. Cukinia najlepiej smakuje mi w sezonie wakacyjnym. Oto jeden z wielu sposobów na jej podanie.

Cukinia w cieście czosnkowym

Składniki:

Cukinia w cieście czosnkowym

Składniki

Sposób przygotowania:

Cukinia w cieście czosnkowym
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka. Dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę. Ciasto powinno być na tyle gęste aby nie spływało całkowicie z cukinii. Doprawiamy solą i pieprzem.

Cukinię kroimy w 1 cm plastry. Jeżeli jest bardzo wyrośnięta, wycinamy środek z pestkami. Zamaczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Cukinię możemy także upiec w piekarniku.

Tagi:

cukinia