Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Cukinia w puchatym cieście z prażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna przekąska z cukinii. Ciasto jest niezwykle puszyste i bardzo smaczne. Można je doprawiać na różne sposoby.

Cukinia w puchatym cieście z prażoną cebulką

Składniki:

Cukinia w puchatym cieście z prażoną cebulką

cukinia

  • 1 cukinia (mała)
  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
  • 2-3 łyżki prażonej cebulki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki octu spirytusowego
  • sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)
  • Dodatkowo:
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinia w puchatym cieście z prażoną cebulką
Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić w plasterki. Jajko rozmieszać mikserem z mlekiem i mąką. Dodać sól i prażoną cebulkę.

W dużej łyżce połączyć (robić to nad miską z ciastem) sodę z octem. Mieszankę (uwaga, bo będzie mocno się pieniła) od razu dodać do ciasta i wymieszać.

Plasterki cukinii obtoczyć w mące i kolejno w cieście. Smażyć na złoty kolor z obu stron w głębokim oleju. Cukinię odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Spożywać na gorąco.