admin

admin

Złoty Ekspert
[Przepisów: 680]

Curry z soczewicy i jajek (Indie)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1331

Soczewicę przebrać, wyplukać i namoczyć na noc. Następnego dnia włożyć cebulę i

Curry z soczewicy i jajek (Indie)

Składniki:

Curry z soczewicy i jajek (Indie)

  • 1/2 szkl soczewicy
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 pokrojona w plasterki cebula
  • 1/2 łyżki mieszanki przypraw garam masala
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Curry z soczewicy i jajek (Indie)

Soczewicę przebrać, wyplukać i namoczyć na noc. Następnego dnia włożyć cebulę i garam masala, rozgrzać masło i smażyć na małym ogniu 10 min często mieszając. Dodać soczewicę, zalać wodą, przykryć szczelnie i dusić na małym ogniu przez 45 min do momentu aż soczewica będzie miękka. Potrawę doprawić solą, dodać pokrojone jajka, wymieszać i dusić 5 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Redakcja poleca: