Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Cynaderki duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli kto lubi podroby - to polecam bardzo dobre.

Cynaderki duszone

Składniki:

Cynaderki duszone

 

  • 1.00 kg nerki wieprzowe
  • 20 dag cebula
  • 10 dag olej
  • 7 dag mąka
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Cynaderki duszone
Nerki starannie umyć, rozciąć w wzdłuż, opłukać i obgotować.
Nerki pokroić w plasterki , lekko obsmażyć na części tłuszczu i przełożyć do rondla.
Cebulę obrać, opłukać, obsmażyć na części tłuszczu, dodać do nerek dodać wrzącą wodę, dodać pieprz, sól i udusić.
Z reszty tłuszczu i mąki przygotować rumianą zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dodać do nerek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać wody do pożądanej gęstości i zagotować.