Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1620]

Jednogarnkowa potrawka z mięsa i warzyw

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne jednogarnkowe danie. Bardzo kolorowe i apetyczne. Składniki kroimy, a potem dusimy wszystko w jednym garnku, przyprawiamy i gotowe. Można podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, makaronem czy ryżem.

Jednogarnkowa potrawka z mięsa i warzyw

Składniki:

Jednogarnkowa potrawka z mięsa i warzyw

Składniki:

  • 50 dag szynki wieprzowej lub łopatki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • lubczyk suszony według uznania
  • natka pietruszki według uznania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jednogarnkowa potrawka z mięsa i warzyw
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Marchewkę myjemy i osuszamy, kroimy w słupki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i przesmażamy do ładnego zrumienienia się, dodajemy przygotowane warzywa, oprócz kukurydzy i podlewamy gorącą wodą, dusimy do miękkości. Można podlać bulionem mięsnym lub warzywnym. Gdy składniki będą miękkie dodajemy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Jeśli danie podlewamy bulionem to uważamy z solą, ponieważ bulion jest słony.

3. Potrawkę podajemy z dowolnymi dodatkami, ryżem, makaronem czy ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Można użyć dowolnych ziół i przypraw.