misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Cynamonowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, bardzo kruche i delikatne ciasteczka z cynamonową nutą. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty, ale również na wakacyjne wycieczki.

Cynamonowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe ciasteczka
Cukier puder, mąkę pszenną, szczyptę soli oraz świeżo zmielony cynamon przesiewamy na stolnicę. Na sitku zostaną większe kawałki cynamony, których nie wyrzucamy tylko dodajemy do przesianych składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę do lodówki.

Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez 15 minut.

Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto oraz od wielkości ciasteczek.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka przechowujemy np. w puszcze.
Cynamonowe ciasteczka
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto które wstawiamy na godzinę do lodówki.
Cynamonowe ciasteczka
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka
Cynamonowe ciasteczka
Wykrojone ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
Cynamonowe ciasteczka
Ciasteczka pieczemy w temp 180 st przez 15 minut.