czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Czarna soczewica z fasolką i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczewica, fasolka, kiełbasa i jajka, to smaczne i sycące połączenie smaków i ciekawe urozmaicenie codziennego menu :)

Czarna soczewica z fasolką i jajkiem

Składniki:

Czarna soczewica z fasolką i jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Czarna soczewica z fasolką i jajkiem
Ziarna soczewicy namoczyć na 1-2 godziny, a następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w piórka, marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i marchewkę i podsmażyć. Kiełbasę pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię, smażyć jeszcze 5-10 minut.

Na patelnię dodać fasolkę i soczewicę, wymieszać i zrobić 5 wgłębień, w które wbić jajka, całość posypać słodką papryką i przykryć na około 5 minut, aż jajka się zetną. Smacznego :)

Tagi:

danie