kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pieczeń rzymska z soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lubię pieczeń rzymską bo jest nieskomplikowana i mało angażująca w przygotowaniu. Soczewica która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i niskokaloryczna.

Pieczeń rzymska z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń rzymska z soczewicą

 

  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • 400g czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano
  • łyżka oliwy
  • bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z soczewicą
Mięso myjemy i mielimy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne. Cebule drobno siekamy i szklimy na przygotowanej patelni. Wyciskamy ząbki czosnku i przesmażamy z cebulą. Soczewicę odsączamy z zalewy. Jeśli dysponujemy soczewicą sucha gotujemy ją w osolonym wrzątku. Łączymy mięso z soczewicą, cebulką, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, gałką muszkatołową tymiankiem i oregano. Keksówkę smakujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Nadmiar wysypujemy. Nakładamy masę mięsną lekko dociskamy. Wierzch smarujemy łyżka oliwy aby się nie przypalił. Pieczemy w 200 stopniach C przez 45 minut. 
Pieczeń rzymska z soczewicą
Cebule drobno siekamy i szklimy na przygotowanej patelni. Wyciskamy ząbki czosnku i przesmażamy z cebulą.
Pieczeń rzymska z soczewicą
Soczewicę odsączamy z zalewy. Jeśli dysponujemy soczewicą sucha gotujemy ją w osolonym wrzątku. Łączymy mięso z soczewicą, cebulką, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, gałką muszkatołową tymiankiem.
Pieczeń rzymska z soczewicą
Keksówkę smakujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Nadmiar wysypujemy. Nakładamy masę mięsną lekko dociskamy. Wierzch smarujemy łyżka oliwy aby się nie przypalił.
Pieczeń rzymska z soczewicą
Pieczemy w 200 stopniach C przez 45 minut.