eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolady schabowe Eli z bobem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam rolady ze schabu faszerowane boczkiem wędzonym i bobem. Do sosu dodałam resztę boczku i bobu.

Rolady schabowe Eli z bobem

Składniki:

Rolady schabowe Eli z bobem

mięsa

  • 3 kotlety schabowe bez kości
  • 30 dkg surowego wędzonego boczku

warzywa

dodatki

Sposób przygotowania:

Rolady schabowe Eli z bobem

przygotowanie rolad

Rolady schabowe Eli z bobem
Rozbite kotlety oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

Kotlety schabowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem do mięsa. Płaty mięsa oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli z bobem
Pokrojony w słupki wędzony boczek ułożyć na mięsie.

Surowy boczek wędzony pokroić w słupki i ułożyć na mięsie. Boczek który pozostał pokroić w kostkę.

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli z bobem
Na mięsie rozłożyć ugotowaną i rozgniecioną połowę bobu.

Bób gotować w wodzie z solą i cukrem aż będzie miękki i odcedzić. Obrać bób z łupinek i połowę rozgnieść. Na mięsie rozłożyć bób.

przygotowanie rolad cd

Rolady schabowe Eli z bobem
Ciasno zwinięte rolady obwiązać bawełnianą nicią.

Rolady ciasno zwinąć i obwiązać białą bawełnianą nicią.

przygotowanie cebuli i czosnku

Rolady schabowe Eli z bobem

Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

duszenie rolad

Rolady schabowe Eli z bobem

W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do rolad dodać cebulę, czosnek,pozostały boczek, przyprawę do mięs, resztę musztardy i jeszcze chwilę smażyć. Mięso podlać wodą i dusić około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby mięso podlewać wodą. Gotowe rolady wyjąć z sosu i odwinąć z nici. Do sosu dodać resztę bobu. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.

podawanie rolad

Rolady schabowe Eli z bobem

Ja podałam rolady z młodymi ziemniakami polanymi sosem i młodą kapustą. Smacznego!