Sposób przygotowania:
Rolady schabowe Eli z bobemprzygotowanie rolad
Kotlety schabowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem do mięsa. Płaty mięsa oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.
przygotowanie rolad cd
Surowy boczek wędzony pokroić w słupki i ułożyć na mięsie. Boczek który pozostał pokroić w kostkę.
przygotowanie rolad cd
Bób gotować w wodzie z solą i cukrem aż będzie miękki i odcedzić. Obrać bób z łupinek i połowę rozgnieść. Na mięsie rozłożyć bób.
przygotowanie rolad cd
Rolady ciasno zwinąć i obwiązać białą bawełnianą nicią.
przygotowanie cebuli i czosnku
Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
duszenie rolad
W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do rolad dodać cebulę, czosnek,pozostały boczek, przyprawę do mięs, resztę musztardy i jeszcze chwilę smażyć. Mięso podlać wodą i dusić około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby mięso podlewać wodą. Gotowe rolady wyjąć z sosu i odwinąć z nici. Do sosu dodać resztę bobu. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.
podawanie rolad
Ja podałam rolady z młodymi ziemniakami polanymi sosem i młodą kapustą. Smacznego!
gusia1000