Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi

 

  • 3/4 kg dobrej jakości kiełbasy
  • 3/4 kg pomidorów malinowych
  • 1 duży kabaczek
  • 5 dużych cebul
  • 2 papryki zielone
  • 4 papryki czerwone
  • 4 papryki żółte
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka zimnej wody

Sposób przygotowania:

Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi

Przygotowanie kiełbasy i cebuli:

Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi
Cebula pokrojona w kostkę i kiełbasa w plasterki

Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki.

Przygotowanie papryki:

Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi
Pokrojona i pozbawiona gniazd nasiennych kolorowa papryka

Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w paski.

Przygotowanie pomidorów i kabaczku:

Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi
Pokrojone w kostkę pomidory i kabaczek do leczo

Kabaczek obrać, pokroić w kostkę, pomidory pokroić w kostkę (bez obierania)

Przygotowanie leczo:

Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi
Składniki leczo w garnku w trakcie gotowania

W głębokim garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, usmażyć na rumiano. Dodać kiełbasę, smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Dodać paprykę i przesmażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Wrzucić kabaczek, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać wodę. Całość dusić przez 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

Doprawić solą, pieprzem według uznania, dodać mielone słodką i ostrą paprykę, poddusić jeszcze 5-10 minut. Smacznego!


Tagi:

leczo danie