iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Czarny makron z łososiem i solą ziołową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosty domowy makaron z dodatkiem atramentu kałamarnicy . Do tego kawałki łososia i wszystko doprawione solą morską ziołową.

Czarny makron z łososiem i solą ziołową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czarny makron z łososiem i solą ziołową

 

 

Sposób przygotowania:

Czarny makron z łososiem i solą ziołową
Ciasto można zrobić za pomocą robota z końcówką hak , ale można też na stolnicy. Ja tym razem wyrobiłam ciasto na stolnicy . Na stolnicę lub dużą deskę wsypujemymąkę , solimy do smaku. Masło roztapiamy w małym garneczku i mieszamy z ok 1/2 szklanki mleka. Wlewamy pomału do mąki i wyrabiamy ciasto. Dodajemy atrament kałamarnicy i dolewamy mleka według potrzeby. Wyrabiamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor i będzie sprężyste. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w długie paseczki- wstążki . Zagotowujemy wodę w dużym garnku , będziemy w nim gotować makaron. Łososia myjemy osuszamy, odcinamy skórę i kroimy w kawałki. Solimy do smaku , podsmażamy na masełku. Makron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy na patelnie z łososiem mieszamy i doprawiamy z solą ziołową. Podajemy.
Czarny makron z łososiem i solą ziołową
Pokrojony makaron odstawiamy , będziemy go za chwilę gotować